Trendforecast – een praktische blik

Naast de veranderende wereld op sociologisch vlak zijn er ook enkele ontwikkelingen die op een meer praktisch vlak een grote impact zullen hebben in onze nabije toekomst. Enkele algemene maatschappelijke ontwikkelingen heb ik onder een praktische loep genomen om verdere evolutie in ons interieur te vatten.Ondanks het feit dat toekomstvoorspelling een bijna onmogelijke taak is, onderscheid ik, met het oog op meubelontwerp en de persoonlijke leefomgeving, een viertal factoren die wellicht in de korte of lange termijn veel invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de ontwerper.

  • Vergrijzing
  • Ontspanning
  • Technologie
  • Thuiswerken

Vergrijzing

We staan aan het begin van de (nieuwe) golf gepensioneerden. Dit is de zogenaamde naoorlogse ‘babyboom’ generatie die aan de beurt komt om van het opgebouwde pensioen te genieten. Er zullen dus in grote aantallen gezonde en vermogende mensen zeeën van de tijd hebben. Deze nieuwe generaties zullen een andere instelling hebben dan hun ouders. Ze zijn nog redelijk fit en vitaal. Ze willen nog dingen doen en vooral willen ze niet levend afgeschreven worden. Hun visie is om actief deel te nemen aan de moderne maatschappij. Meer tijd doorbrengen in het eigen huis in plaats van op kantoor zou ook betekenen dat er behoefte is aan een andere thuisomgeving. Tenslotte zijn de kinderen het huis uit en ze wonen nu op een andere manier. Door de verwachte vergrijzing zullen er steeds meer initiatieven komen om de huizen van fittere mensen in te richten zo dat ze daar zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.

 

Ontspanning

De aankomende vergrijzing in combinatie met een extreem laag geboortecijfer zal grotere druk op de komende generaties leggen. Zij moeten namelijk in lagere getallen de economie en maatschappij verder dragen terwijl het aantal zorgbehoevenden gaat toenemen. Nieuwe generaties zullen te maken krijgen met langere werktijden, grotere betrokkenheid in het werk, een langere loopbaan, of een combinatie van deze drie. Er wordt verwacht dat er veel efficiënter wordt gewerkt terwijl de werkdruk groter zal worden. De nieuwe generaties zijn al opgegroeid in een drukkere, snellere maatschappij en ze zijn al wat gewend. Desondanks zal langdurig onder hogere druk presteren als gevolg hebben dat er veel meer behoefte zal zijn om ook ergens energie op te bouwen om dit tempo aan te kunnen. Dat zal grotendeels thuis moeten gebeuren waar iedereen zijn eigen baas kan zijn.

Het is te verwachten dat de hele betekenis en functie van een huis gaan veranderen. Dat wordt een plaats waar mensen snel en efficiënt noodzakelijke doordeweekse klusjes kunnen uitvoeren en waar ze ook gezellig met familie, met vrienden of alleen, wat andere, leukere dingen kunnen doen die ze zelf als belangrijk beschouwen. Zo zal de keuken in de toekomst voorzien zijn van alle moderne apparaten die het (voor)bereiden van een gezonde maaltijd uiterst makkelijk en snel zullen maken. Het is te verwachten dat er twee gedeeltes in de keuken ontstaan: een handig hoekje voor de snelle maaltijd en een gezellige grote tafel met comfortabele stoelen voor als er meer tijd is zo als in het weekend of als er bezoek is. Een gesloten keuken zonder eettafel zal niet in de levensstijl van de nieuwe generaties passen.

Interieurdesign zal een hele nieuwe dimensie krijgen doordat voorwerpen of combinaties hiervan meer functies tegelijk gaan vervullen. Zo is bijvoorbeeld een aflopende plank als design voor een wasbak niet meer alleen een mooi design stuk. Zijn vorm zorgt dat water heel langzaam in een lange stroom afgevoerd wordt. Hierdoor wordt een stromende rivier nagebootst waardoor een gevoel van rust ontstaat.

Ook andere ruimtes zullen vooral flexibel ingericht worden. Op deze manier zal dezelfde ruimte met juiste verlichting of met in- en uitschuiven van een wand of meubel van een kalme rustgevende omgeving gemakkelijk in een levend tafereel omgezet kunnen worden. Nieuwe materialen zullen in de eerste plaats praktisch moeten zijn. Bijvoorbeeld moeten ze tegen vlekken en verbleking kunnen, want mensen van de toekomst zullen geen tijd hebben om uitgebreid schoonmaak en onderhoud uit te voeren. Kreukelvrij en kleurvast zullen vanzelfsprekende eigenschappen worden, maar de materialen moeten toch natuurlijk aanvoelen en gezond zijn voor het lichaam en de natuur.

We horen nu al dat zoiets als lichtdoorlatend beton bestaat. Dat zal waarschijnlijk veel meer invloed op de bedrijfs- en publieke architectuur hebben dan op de huizen. Toch is dat een goede aanwijzing dat onze woningen in de toekomst met veel nog niet bestaande materialen opgebouwd zal zijn. Design zal blijven veranderen door de trends, maar het inrichten van een huis zal veel rekening met de opkomende nieuwe materialen en technologische uitvindingen moeten houden.

 

Technologie

De opkomst van de nieuwe technologieën zal veel uitvindingen met zich meebrengen die niet anders dan een deel van onze normale leven kunnen worden. Zo zal het huis van de toekomst van allerlei technologische uitvindingen voorzien zijn. Deze ontwikkeling zal uiteraard een grote impact hebben op het inrichten van een huis. We kunnen verwachten dat het huis van de toekomst veel minder vaste grote objecten zal dulden. Flexibiliteit, gebruikersgemak en praktische aspecten zullen een steeds grotere rol spelen.

Zo kunnen we verwachten dat een vaste telefoon, een TV meubel en de TV zelf helemaal uit het interieur verdwijnen. Zo zullen de kabels grotendeels verdwijnen door de opkomst van de draadloze technologie. Mensen zullen alleen nog mobiele telefoons behouden. TV wordt vervangen door een projector en een scherm, een leeg stuk muur of een meubelstuk dat als een scherm gebruikt kan worden. Op de langere termijn is het nog waarschijnlijker dat er glazen muurtjes en raampjes gebruikt zullen worden voor de projectie van beelden. De doorzichtige glasstructuur kan in melkglas veranderen waarop de belden geprojecteerd kunnen worden. Thuis TV, film of beelden kijken krijgt een andere dimensie. Huidige TV meubels zullen hun plaats alleen nog in een museum kunnen vinden.

 

Werken

De moderne wereld wordt steeds meer geconfronteerd met milieu issues. Tegelijk is men steeds bewuster van het feit dat klimaatverandering veel grotere gevolgen zal hebben als we er nu niets aan doen. Eén voor de hand liggende actie is vermindering van het autoverkeer. Dit kan effectief aangepakt worden door vaker thuis te werken in plaats van op het kantoor. In de IT sector is dit nu al een gebruikelijke verschijnsel. Door de snelle technologische evolutie zal deze manier van werken op een steeds efficiëntere en vertrouwde manier verlopen.

Voor diegenen die vaker thuis gaan werken zal het van groot belang worden om een eigen kantoortje thuis te creëren. Mensen wonen steeds kleiner en niet ieder wil of kan hier een aparte plek voor opofferen. Die mensen zullen met name geïnteresseerd zijn in een flexibele opstelling die snel een kamerhoek in een comfortabele en enigszins afgeschermde werkhoek kan omtoveren. En andersom, als het werk klaar is dan moet die ruimte zo veel mogelijk teruggegeven worden voor de andere doelen. Indien er toch een aparte ruimte beschikbaar is, zal zo’n ruimte dan ook het meest efficiënt ingericht moeten worden zodat die tegelijk voor werk en privé doeleinden gebruikt kan worden. Ook kan gekeken worden of de kamer zo kan worden ingericht dat er meer mensen hiervan tegelijk gebruik kunnen maken. Uiteindelijk zal ook het ergonomische aspect hierin een steeds grotere rol spelen. Indien een thuiswerkplek vaak wordt gebruikt dan zal binnenkort iemand op het idee komen dat ook deze werkplek, net als op het kantoor, aan allerlei normen moet voldoen om zo op een verantwoorde manier een werkomgeving te creëren waar de werknemers zich prettig gaan voelen en waar ze op een zo efficiënt mogelijke manier kunnen werken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: