LABI – Creative Technology

Een eerste grote conclusie is dat composieten steeds meer zullen gebruikt worden door hun prestatievermogen en potentiële energiebesparing. Composieten geven vormgevers ook de mogelijkheid om technische kwaliteiten te koppelen aan een grondig herdachte vormgeving. Vormgeving kan met het gebruik van composietmaterialen vanuit een ander perspectief bekeken worden. Toepassingen die anders (bvb. Enkel in kunststof) op gecompliceerde manier vervaardigd werden kunnen nu vanuit een lichter, efficiënter zicht benaderd worden. Ook op het vlak van ecologie kunnen composietmaterialen voordelen bieden omdat ze erg efficiënt zijn wat betreft gewicht-prestatievermogen. Nadeel is wel dat de meeste composietmaterialen niet of erg moeilijk te scheiden zijn achteraf.

 

Een tweede aspect is dat technologie onvermijdelijk onze directe leefomgeving binnensluipt en hier een inherent onderdeel van zal gaan uitmaken in onze dagelijkse leefwereld. Dit biedt uiteraard veel voordelen. Wellicht de meest invloedrijke op dit vlak zal de grote ontwikkeling van OLED zijn. Deze technologie staat nog in zijn kinderschoenen maar is enorm aan het evolueren en zal binnen onafzienbare tijd leiden tot ongekende mogelijkheden op het vlak van design, in verschillende toepassingsgebieden. Een andere kwestie omtrent technologie is dat deze in meubelontwerp vaak toegepast wordt om de interactie tussen product en gebruiker te versterken, waardoor producten (meubilair) een levendig karakter krijgt.

 

Een derde zeer grote factor is de ontwikkeling van nanotechnologie en nanomaterialen. Materialen worden slim en kunnen voor een stuk hun eigen leven leiden als gevolg van nanotechnologie. Producten die zichzelf herstellen en reinigen, producten die uit zichzelf (mee)groeien en tal van andere toepassingen beloven met nanotechnologie- en materialen in de toekomst mogelijk te worden. Ook dit belooft tal van mogelijkheden te bieden voor het bedenken van nieuwe producten, de optimalisatie van producten en de creatieve ontwikkeling van nieuwe toepassing om allerhande vlakken van design.

 

De opkomst van de nieuwe technologieën zal veel uitvindingen met zich meebrengen die niet anders dan een deel van onze normale leven kunnen worden. Zo zal het huis van de toekomst van allerlei technologische uitvindingen voorzien zijn.  Deze ontwikkeling zal uiteraard een grote impact hebben op het inrichten van een huis. We kunnen verwachten dat het huis van de toekomst veel minder vaste grote objecten zal dulden.   Flexibiliteit, gebruikersgemak en praktische aspecten zullen een steeds grotere rol spelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: