Composieten

“Wat staal was voor de 19e eeuw, waren plastics voor de 20e eeuw en zijn composieten voor de 21e eeuw.”

Waarom? –   Composieten zullen steeds vaker andere materialen vervangen in vele toepassingen, onder meer door hun prestatievermogen en potentiële energiebesparing. Composieten geven vormgevers ook de mogelijkheid om technische kwaliteiten te koppelen aan een grondig herdachte vormgeving, less is more.

Wat is het? –   Composiet betekent ‘samengesteld’. Kunststof composieten zijn vezels gecombineerd met (kunststof)-hars. Zowel in constructie als in verwerkingstechnieken is er een zeer grote verscheidenheid.

Toepassing –   In de ruimtevaart en automobielsector is er al lang een groot gebruik van composieten. Er is een grote opmars bezig in toepassing in meubilair en bevestigingsmiddelen, het gaat dan vooral om glasvezel gecombineerd met aluminium. Met metaalvezellaminaten kan men grote gebogen constructies maken die minder vermoeiing vertonen dan metaal op zich.

Nadelen –   “Composieten zijn zeer moeilijk recycleerbaar. De vezels en de kunststof zijn na gebruik niet te scheiden, dus worden afgedankte composietmaterialen vandaag nog altijd verbrand of vermalen. Ze in kleinere stukjes hakken maakt ze echter onbruikbaar voor hoogwaardige toepassingen en alleen al het vermalen kost handenvol geld. De vezels zijn immers zo sterk dat ze elke shredder in een oogwenk naar de vaantjes helpen.”    Cfr. Wim Van Paepegem, Universiteit Gent

Natuurvezels vervangen staal en aluminium

Tijdens het symposium Bouwen aan de Biobased Economy, op maandag 19 mei 2010, is een uniek product van natuurvezel gepresenteerd; een sluitplaat van een intercitytrein. Dit zijn de voor- en achterpanelen van de wagons.

De gepresenteerde sluitplaat is treindeel-prototype dat op korte termijn getest gaat worden. Het is opgebouwd uit high tech geweven natuurvezels van vlas (linnen) en hennep en geproduceerd met een innovatief productieproces. De natuurvezels van vlas en hennep zijn afkomstig van duurzame teelt. Biocomposieten hebben de potentie de toepassingen van staal en aluminium te vervangen. Hiermee is een milieuwinst van minimaal een factor 5 te behalen door onder andere gewichtsreductie van het product en door schone, energiezuinige productieprocessen.

Surface Table van Established & Sons, een stunt op Interieur 2010

“De Design Biënnale wil enkele facetten van de nieuwe wereld tonen en suggereren. We zijn het onze reputatie verplicht om over ‘grenzen’ te kijken, om vernieuwend te zijn, om de toekomst te omarmen. Zo durft INTERIEUR 2010 te roeien in de nieuwe wereld van architectuur en design. We pakken daarom dit jaar uit met het thema ‘De Nieuwe Wereld’. Revolutionair design vertaalt zich hier in nieuwe materialen, producten en diensten voor deze moderne samenleving.”  Cfr. Dieter Van Den Sorm, Projectcoördinator Interieur Kortrijk 2010

Established & Sons werkt sinds de start met ontwerpers samen die de taal van de nieuwe materialen begrijpen en er op een uitdagende en vernieuwende manier mee omgaan. Een mooi voorbeeld vormt de ‘SURFACE TABLE’ van Terence Woodgate en John Barnard: 4 m lang, met een dikte van 2 mm op de hoek, wat vijfmaal dunner is dan wat er vandaag op de markt is. De designtafel van gelaagde koolstofvezelcomposieten is bruikbaar als eetkamertafel, bureau … of presentatietafel voor een Formule 1-wagen op INTERIEUR 2010.

 

Soft Architecture Collectie

De Soft Architecture Collectie, die gemaakt is van een innovatief composietmateriaal (Under Cover technologie) dat een laag gewicht met een grote stijfheid combineert, is duurzaam en kan perfect worden geïntegreerd in bijvoorbeeld gipsplafonds.

De collectie voldoet ook aan de meest recente internationale regelgeving met betrekking tot veiligheid en milieu, omdat de producten zijn gemaakt van een ontbrandbaar materiaal en zijn gecertificeerd volgens het ‘cradle-to-cradle’-concept. De Soft Architecture-collectie biedt veel variatie en is afgestemd op allerlei behoeften, of het nu gaat om een intieme of huiselijke toepassingen of in een openbare ruimte, zoals restaurants, sauna’s, winkels, ontmoetingsplekken, kunstgaleries, kantoren en dergelijke. De ontwerpers van de nieuwe Soft Architecture collectie bevestigen de kenmerkende veelzijdigheid: Ron Gilad, Phillipe Starck, Sebastian Wrong, Marcel Wanders, Antonio Citterio, Fabio Calvi en Paolo Brambilla.

 Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: