Nanotechnologie, een wereld op zich

Vloeibare condooms, implanteerbare microchips en zelf-helende materialen. Met nanotechnologie lijken de meest fantastische toekomstfantasieën op korte termijn werkelijkheid te worden.

Nanotechnologie is de techniek die het mogelijk moet maken te werken met deeltjes in de grootorde van nanometers(een miljardste van een meter). Dit is een schaal van grootte die net boven die van atomen (0,060 nm tot 0,275 nm) en eenvoudige moleculen ligt. Een criterium is dat een structuur in op zijn minst één dimensie minder dan 100 nanometer groot is.

De nanotechnologie en de nanowetenschap wordt ook wel te sleuteltechnologie en de -wetenschap van de 21ste eeuw genoemd. Op dit moment wordt al wel van eenvoudige nanotechnologie en nanowetenschap gebruik gemaakt, bijvoorbeeld bij data opslag en het herstellen van data, zonnecrèmes, airbagsensoren en krasbestendige deklagen. De grenzen van toepassingen en toepassingsgebieden zijn nog lang niet in zicht. Grof weg kun je een aantal toepassingsgebieden onderscheiden, deze al bestaande toepassingsgebieden zullen in een korte tijd, aanzienlijk zijn aangevuld met nog (meer en andere) nieuwere toepassingsgebieden.

 

Toepassingsgebieden

Er wordt op dit moment onderscheid gemaakt tussen zes verschillende toepassingsgebieden, zowel voor toepassingen die reeds in gerealiseerd zijn of in een ver gevorderd stadium verkeren, als voor meer toekomstgerichte toepassingen.

  1. Nano-electronica
  2. Moleculaire- en bionanotechnologie
  3. Nanotechnologie in medische en farmaceutische omgeving
  4. Militaire nanotechnologie
  5. Overige toepassingsgebieden (de energiesector, consumentenproducten, de agrofood-sector, …)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: