OLED

Een organische lichtemitterende diode (Engels: Organic Light Emitting Diode), doorgaans gebruikt in de vorm van het acroniem OLED, is een lichtbron in de familie van de halfgeleiderlichtbronnen. Deze familie bestaat uit anorganische leds (LED’s), organische leds (OLED’s) en lasers . Terwijl een LED een felle puntbron is, is een OLED juist een grote-vlakkenstraler. De emitterende laag van een oled bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen, op basis van koolwaterstofverbindingen. Deze emitterende laag wordt tussen een anode en kathode geplaatst en afgesloten voor lucht en water. De laag licht op wanneer er een spanning over de kathode en anode gelegd wordt.

Bijvoorbeeld

Oled Behang – Het principe werkt hetzelfde als het afdrukken van kranten. Hierbij wordt er folie in de printmachine gedaan en de printer brengt laagjes aan op de folie. De materialen, de vorm en de volgorde van de laagjes bepalen het uiteindelijke product. Onderzoekers van het Holst Centre slaagden erin om oled te printen met inkjet technologie, dit maakt het product eenvoudiger en goedkoper. Hierdoor kunnen rollen worden afgedrukt van 250 meter of langer. De onderzoekers werken ook samen met bedrijven als Philips en het is aan hun de taak wat ze met de nieuwe trend gaan doen. Het zou dus mogelijk zijn dat men in de toekomst  ‘lichtgevend behangpapier’ in de slaapkamer heeft of lichtgevende bekleding voor meubilair.

De folie kan overal opgeplakt worden en is daarom flexibel. Wanneer er geknipt wordt in de folie dan veranderd er niets aan het lichteffect. Wanneer de folie bijvoorbeeld wit is en men knipt de folie door dan blijven beide stukken wit. Het moet nog wel elektrisch aangezet worden, maar daar is 5 volt voor nodig, dus het is zeer milieuvriendelijk.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: